W styczniu „Młodzi Duchem” ze Swarzędza, jak przystało na lokalnych patriotów, wzięli udział w wycieczce do Poznańskiego Muzeum Pyry, które jest nową atrakcję na mapie stolicy Wielkopolski. W placówce znajdującej się przy ul. Wronieckiej, z uwagą prześledzili historię tej wyjątkowej rośliny.

 

Na powitanie, każdy uczestnik warsztatów otrzymał pyrę, którą według własnych upodobań doprawił wybranymi ziołami. Następnie trafiły one do pieca, byśmy mogli delektować się nimi po trudach zwiedzania. Oglądając ekspozycję, seniorzy wysłuchali opowieści przewodnika o drodze, jaką ziemniak pokonał z Peru (w którym uprawiany był już 7 - 10 tysięcy lat temu) do Europy, na tereny której dotarł w XVI wieku. Ze względu na powszechność i dostępność stał się jednym z głównych składników jadłospisu oraz niezastąpionym elementem wielu kuchni regionalnych. Obecnie uprawianych jest około 4 tys. odmian ziemniaków, co daje możliwość wykazania się kulinarną kreatywnością.

 

Po obejrzeniu wystawy seniorzy udali się do pobliskiego „Pyra Baru”, by dalej rozprawiać o walorach smakowych poznańskiej pyry...

 

Dominika Bazaniak

Centrum Aktywności Seniora

 

podczas wizyty podczas wizyty podczas wizyty podczas wizyty